Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σουπιές με άγρια χόρτα και μάραθο




Μια πολύ υγιεινή,νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή από την φίλη μου την Γιάννα.
Σε ευχαριστώ καρντιά μου!
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένες σουπιές και πλυμένες
1 κιλό άγρια χόρτα (ραδίκια, λάπατα, παπαρούνες)
½ κιλό καθαρισμένο σπανάκι  τρυφερό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. χυμό ντομάτας
1κ.γ. πελτέ
3-4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
Από μισό ματσάκι άνιθο και μάραθο
5 ολόκληρα μπαχάρια – ¼ κ.γ. κίμινο σκόνη
 πιπέρι- ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες
Καθαρίζετε τις σουπιές από το μελάνι τους και αφαιρείτε την πέτσα τους. Κόβετε σε κομμάτια μέτρια τις πλένετε να φύγει εντελώς το μελάνι, και αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό αλατισμένο  που βράζει και τα αφήνετε 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και μόλις γυαλίσει  προσθέτετε τις σουπιές, τον άνιθο και τον μάραθο και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι σουπιές.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας  που έχετε διαλύσει και τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες  τα μπαχαρικά, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, και τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν σχεδόν οι σουπιές.
Βράζετε μέχρι να βράσουν  σχεδόν και μαλακώσουν οι σουπιές. Αφαιρείτε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και στη σάλτσα ρίχνετε τα χόρτα με το σπανάκι, και από πάνω βάζετε πάλι τις σουπιές. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό αν χρειαστεί, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν ζουμί και βράζετε χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό. Μόλις βράσουν τα χόρτα και  μείνει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό είναι έτοιμο. Πασπαλίζετε όσο είναι καυτό με μπόλικο ψιλοκομμένο επιπλέον άνιθο για άρωμα και σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βενιζελικά τα ιστορικά


Υπέροχα κεράσματα με ιστορία!Λέγεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισκέφτηκε την Λήμνο δοκίμασε αυτά τα γλυκά και του άρεσαν πολύ.Έτσι δώσανε το όνομα του στα κεράσματα αυτά.
Ας δούμε όμως τα υλικά

Υλικά
500 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα(με την φλούδα)
200 γρ.σιρόπι πηχτό
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
2 κουτ.σούπας κακάο
1 ποτήρι του κρασιού λικέρ κουαντρό (εγώ έβαλα κονιάκ)

Για το γλάσο
500-700 γρ βανίλια γλυκό(γνωστό και ως υποβρύχιο)
κονιάκ για το βρέξιμο των χεριών

 Οδηγίες
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη(να το "ακούμε" στην μάσηση)
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε βαθύ μπώλ και βάζουμε την κουβερτούρα και το κακάο.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λικέρ.Το κουαντρό έχει ιδιαίτερη γεύση.Προτίμησα το κονιάκ σαν εναλλακτική.
Έπειτα ξεκινάμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σταδιακά το σιρόπι.Όταν αυτά ομογενοποιήθουν  βρέχουμε τα χέρια μας με το κονιάκ και πλάθουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος καρυδιού.Αφήνουμε περίπου μια μέρα να τραβήξουν  η τα φτιάχνουμε το βράδυ και το πρωί τα γλασάρουμε.


Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας.Προσοχή  όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε την βανίλια.Μόλις λιώσει η βανίλια με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε ένα ένα τα γλυκάκια μας να τυλιχθούν στο γλάσο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.Τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα για κέρασμα.

Μικρά tips
Προτιμώ το κονιάκ από κουαντρό γιατί έχει ουδέτερη γεύση.Μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα κονιάκ και κάποιο άλλο λικέρ της προτιμήσεως σας και να δώσετε το άρωμα που θέλετε.
Με το γλάσο που έμεινε στην κατσαρολίτσα  πρόσθεσα  100 γρ κουβερτούρα 1 κουτ.γλυκού βούτυρο και 1 κουτ.της σούπας μέλι και έκανα λίγο γλάσο σοκολάτας.Και αυτά έγιναν εξαιρετικά.

Το σιρόπι που χρησιμοποίησα ήταν από γλυκό του κουταλιού κεράσι.Έτσι είχα την ανάλογη πηκτικότητα που ήθελα.
Τέλος χρειάζεται υπομονή στο να "στεγνώσουν" τα γλυκάκια μας πριν το γλασάρισμα.
Αν θέλουμε μετά με το πηρούνι ρίχνουμε γραμμούλες γλάσο για διακόσμηση
Καλή επιτυχία!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πασχαλινά γλυκίσματα





Είπα και εγώ  να επεκτείνω την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα.Αμ δε...είπαμε είμαι με δύο χέρια ζερβά.
Ήθελα τρομάρα μου να φτιάξω πασχαλινά αυγά από μαρέγκα όπως η Φοίβη (μου αρέσει που το δήλωσα κιόλας)Δεν μου βγήκε μετά από δύο χαλασμένες λαδόκολλες και με κίνδυνο να χαλάσω την μαρέγκα τα έφτιαξα όπως όπως.Το αποτέλεσμα νοστιμότατο.Η όψη  είναι 180 μοίρες απόσταση από τον οραματισμό μου αλλά δεν πειράζει.Τα πασχαλινά μαρεγκάκια είναι για να ευχηθούμε στους συμμαθητές του "πυθαρακίου" Καλό Πάσχα και να εμπλουτίσω τα πασχαλινά μου δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα.


Υλικά
5 ασπράδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/4 φλυτζάνι άχνη
μερικές σταγόνες λευκό ξύδι
1 βανίλια



Οδηγίες
Αρχικά έχω τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.Αφαιρούμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Στο μπώλ του μίξερ τοποθετώ τα υλικά και ξεκινώ την διαδικασία ανάδευσης στην μέτρια ταχύτητα.
Το κόλπο της "Θεάς" είναι ότι βάζω την ζάχαρη πάνω σε λαδόκολλα και την "στεγνώνω" στον φούρνο για 3 λεπτά στους 200 βαθμούς.Τράβηξε όλη την πιθανή υγρασίας της ζάχαρης και την έκανε πιο ανάλαφρη.Το αποτέλεσμα δε αφρός.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 100 βαθμούς .Βάζουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα της κουζίνας και με ένα κορνέ δημιουργούμε μικρές μακρόστενες ροζέτες.Σε ένα μέρος του  μίγματος έβαλα λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και έτσι γίνανε ρόζ,στο άλλο μπλέ,και στο άλλο τα ανακάτεψα όλα με κίτρινο και βγήκε το "μακάρι να ξερα".Που να με έβαζαν να βγάλω και το διάσημο μπορδοροδοκόκκινο.....




Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.Αφήνουμε μέσα στον φούρνο περίπου άλλο τόσο για να στεγνώσουν τελείως.
Έπειτα αρχίσει η διαδικασία της διακόσμησης.Μέσα έβαλα σπιτική μερέντα(πραλίνα φουντουκιού).
Ένωσα τα μαρεγκάκια,πασπάλισα με τρούφα χρωματιστή,και  έβαλα το στικ ,μετά την  ζελατίνη  τα έκλεισα με κορδέλα ...ΕΤΟΙΜΑ.




Αντε και του χρόνου να είμαστε καλά να τα φτιάξω ωραιότερα,γιατί νόστιμα είναι.
Καλού κακού ανάψτε κανένα κερί προς Θεία επι-φώτιση !




Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πασχαλινές σοκολατένιες φωλιές


Έρχεται το Πάσχα και στα πλαίσια της δημιουργίας προέκυψαν αυτές οι σοκολατένιες λιχουδιές.
Απλά υλικά , λίγη υπομονή και λίγη φαντασία είναι τα συστατικά.

Υλικά
Κορν φλέικς σοκολατένια
κουβερτούρα λιωμένη
λαδόκολλες
διακοσμητικά πασχαλινά

Οδηγίες
Λιώνουμε την κουβερτούρα με λίγο σπορέλαιο σε μπέν μαρί.
Την αφήνουμε να κρυώσει.Κρατάμε λίγη κουβερτούρα σε ένα μικρό μπολ για τις συγκολλήσεις.
Ρίχνουμε μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα(αφού έχει κρύωσει  αρκετά) τα κορν φλέηκς και αρχίζουμε  να σχηματίζουμε τις φωλιές με την βοήθεια της λαδόκολλας.Την λαδόκολλα καλό θα είναι να την έχουμε κόψει στο επιθυμητό σχήμα ώστε να μας βοηθήσει.Αν θέλουμε για σιγουριά βάζουμε σε μικρά μπολ τις λαδόκολλες με κορν φλέηκς και τα βάζουμε στο ψυγείο η την κατάψυξη για να δέσει και να σφίξει η φωλίτσα.Όταν οι φωλίτσες είναι έτοιμες βάζουμε ρευστή κουβερτούρα μέσα και τοποθετούμε αυγουλάκια σοκολατένια και μικρά πουλάκια.
Στην φωτογραφία τα αυγά είναι με άσπρη σοκολάτα και τα πουλάκια από αμυγδαλόπαστα.
Καλή επιτυχία!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μπισκότα amaretini



Γευστικά ,τραγανά και αρωματικά μπισκοτάκια.Τρώγονται σκέτα,σαν μικρά γλυκά σαντουϊτσάκια  με γέμιση πραλίνα φουντουκιού η βουτυρόκρεμα.

Υλικά
3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγού
3 βανίλιες
2 κουτ.σούπας αμαρέτο(ποτό) η μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες
Σε μούλτι βάζουμε τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη.
Σε αυτό βοηθάει το να τα έχουμε βάλει πριν στον φούρνο 10 λεπτά στους 150 βαθμούς .
Στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη,τις βανίλιες,το αμαρέτο  χτυπώντας περίπου 1 λεπτό.
Μετά προσθέτουμε τα ασπράδια ένα ένα και αναδευόντας σταδιακά.Όταν η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη την βάζουμε σε κορνέ (με ίσια μύτη) και δημιουργούμε μικρές ροζέτες.Τοποθετούμε τις ροζέτες σε μια λαμαρίνα(ρηχή) πάνω σε λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Αν θέλουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες και τις ρίχνουμε στην άχνη και έπειτα πάνω στην λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 140-150 βαθμούς κελσίου για 25-35 λεπτά.
Τα αφήνουμε να τραβήξουν και να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Μικρά tips
Αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε 35 λεπτά να ψηθούν.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βουτυρόκρεμα


Μια κρέμα γευστικότατη που την λατρεύουν τα παιδιά.
Η χρήση της είναι για να διακοσμήσει και να γεμίσει cup cakes ,τούρτες , μπισκότα.


Υλικά
250γρ φρέσκο βούτυρο
250γρ φυτική μαργαρίνη(βιτάμ)
600γρ άχνη
3-4 βανίλιες η όποιο αρωματικό σας αρέσει

Οδηγίες
Έχουμε φροντίσει το βούτυρο  και η μαργαρίνη να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Σε κάποιες συνταγές αναφέρετε ότι χρειάζεται 2-3 φορές κοσκίνισμα η άχνη.


Εγώ δεν την κοσκινίζω την βάζω σε φούρνο στους  130-140 βαθμούς για 5 λεπτά  και μετά την ανακατεύω με την βανίλια για να πάρει γρηγορότερα το άρωμα της.


Βάζουμε  στο μίξερ το βούτυρο  και μαργαρίνη και αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μόνα τους.Στην συνέχεια προσθέτω την αρωματισμένη άχνη σταδιακά σε 3-4 δόσεις και με το μίξερ σε λειτουργία.
Συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι η κρέμα μας να αφρατέψει και να ασπρίσει.



Η κρέμα τώρα είναι έτοιμη για χρήση.


Μικρά tips
Η βουτυρόκρεμα διατηρείται  στο ψυγείο για αρκετό καιρό σε γυάλινο δοχείο και πολύ καλά κλειστό.
Για να την χρησιμοποιήσετε βάλτε από το ψυγείο την ποσότητα που θα χρειαστείτε και αφήστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ψαρονέφρι με μανιτάρια


Ένα εύκολο, γρήγορο μα και γευστικό πιάτο!

Υλικά
1 ψαρονέφρι
300γρ μανιτάρια κομμένα (κατά προτίμηση φρέσκα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο

Οδηγίες
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το ψαρονέφρι.Το βγάζουμε  από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σκόρδο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια να σοταριστούν και αυτά.Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σεβρίρετε ζεστό με συνοδευτικό πατάτες η ρύζι.