Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κορμός σοκολάτα



Απλός γρήγορος μα πάνω από όλα απολαυστικός.
Η βάση του είναι είναι από την συνταγή :

Παντεσπάνι σοκολάτας

Υλικά
Για το παντεσπάνι
250γρ.αλεύρι
250 γρ ζάχαρη
7 αυγά
4-5 κουταλιές κακάο.

Για την γέμιση
1 πακέτο μούς σοκολάτας
1 σαντυγί η ερμόλ.
ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι (κατά βούληση η ποσότητα)
 σιρόπι για το παντεσπάνι

Για την διακόσμηση
Ότι αγαπάει ο ουρανίσκος σας,ότι έχει το ντουλάπι σας και ότι προστάζει η φαντασία σας.

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τις οδηγίες.
Στην διάρκεια ψησίματος χτυπάμε την μούς σοκολάτας και την σαντιγύ.Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Κόβουμε το παντεσπάνι μας σε ισομεγεθή λωρίδες (3-4 λωρίδες).

Βάζουμε την πρώτη λωρίδα στην πιατέλα που θα φιλοξενήσει το γλυκό μας και την βρέχουμε με το σιρόπι.Προσθέτουμε μούς σοκολάτας,και λίγους ξηρούς καρπούς.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο σιρόπιασμα της τελευταίας λωρίδας.
Στην τελευταία βάζουμε σαντυγί και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαινά.

Τελειώνουμε το γλυκό μας με την διακόσμηση που εμείς θέλουμε.

Μικρά tips
Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κακάο και να προσθέσουμε αλεύρι στην ίδια ποσότητα.
Μαζί με τους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε βάζουμε φρούτα(κομπόστα).
Αφήστε το γλυκό σας πάνω από  4 ώρες  στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά και οι γεύσεις.
Είναι πολύ γρήγορο και εύκολο.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σπαγγέτι φούρνου


Μερικές φορές μας μένουν κάποια φαγητά που την δεύτερη μέρα δύσκολα τα παρουσιάζουμε στην οικογένεια.
Ένα από αυτά είναι το σπαγγέτι.
Μερικές παραλλαγές για ένα τελείως διαφορετικό πιάτο από την αρχική  του μορφή.

Υλικά
ότι έμεινε από σάλτσα και σπαγγέτι
ίσως κάποια αλλαντικά που δεν θέλουμε να πετάξουμε
γκούντα τριμμένη
Οδηγίες
Εχουμε βρασμένα τα σπαγγέτι μας.Αν μας έχει μείνει κιμάς η κρέας κοκκινιστό η σάλτσα τα ανακατεύουμε όλα μαζί ,ρίχνουμε και λίγο κεφαλοτύρι μέσα.Μοιράζουμε  σε μικρά πήλινα σκεύη η σε ένα πυρέξ.Εγώ έχω κρατήσει από γιαούρτι 3-4 τέτοια σκεύη.
Τέλος ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη γκούντα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς 15 λεπτά περίπου.
Αλλη μια πρόταση είναι να βράσουμε σπαγγέτι και να βάλουμε μέσα διάφορα αλλαντικά με κεφαλοτύρι.Απαραιτήτως καλύπτουμε με γκούντα τριμμένη.
Ετσι δεν πετάμε τίποτα και η οικογένεια δεν γκρινιάζει για δεύτερης μέρας φαγητό.

Μικρά tips
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την προεργασία και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη με το σκεύος καλά σκεπασμένο.Απλά θέλει λίγο παραπάνω ψήσιμο.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φάβα



Ένα όσπριο που δεν το τιμάμε συχνά.
Η φάβα "Σαντορίνης" είναι η διασημότερη για την μοναδική γεύση που έχει.
Το έδαφος της Σαντορίνης είναι αυτό που την κάνει μοναδική.
Είναι σαν κίτρινο ψηλό χαλικάκι .

Υλικά
500γρ. φάβα
2 κρεμμύδια
ελάχιστο αλάτι.

Οδηγίες
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την φάβα με 3-4 ποτήρια νερό.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός ξαφρίζουμε την φάβα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια καθαρισμένα αλλά ολόκληρα και ελάχιστο αλάτι.Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Σβήνουμε την φωτιά και την σκεπάζουμε.Την αφήνουμε για 1-2 ώρες.Στην συνέχεια βάζουμε ένα ποτήρι νερό και συνεχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.Αν χρειαστεί και άλλο νερό προσθέτουμε.
Αφού βράσει η φάβα την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε και αλέθουμε την φάβα μαζί με τα κρεμμύδια  χωρίς πολλά ζουμιά.Εν ανάγκη την σουρώνουμε.
Θα γίνει σαν πουρές.
Σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.

Μικρά tips
Αλατίζουμε στο πιάτο την φάβα μας.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιτανό στο πιάτο μας.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μηλόπιτα 2



Μια μηλόπιτα από την φίλη Georgia Weismuller


Υλικά


125 γρ.βούτυρο
125 γρ.ζάχαρη
4 αυγά
λίγο χυμό λεμόνι
200 γρ.αλεύρι
500.γρ μήλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
κανέλα 
άχνη για το πασπάλισμα


Οδηγίες
Χτυπάμε πολύ καλά σε μίξερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από τα μήλα.
Σε 26άρι ταψί με τσέρκι βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε τα μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα) .Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με θριμματισμένα αμαρετίνι(ιταλικά μπισκοτάκια).Τα αμαρετίνι είναι προαιρετικά.
Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Πράσα με μπέικον


Ότι θα γίνω γραφική θα γίνω.Ερωτεύσιμο μα πάνω από όλα πεντανόστιμο.
Το είδα και μου έκλεισε το μάτι.Εδώ ήμαστε είπα.Ανοίγω το ψυγείο να δω αν έχω όλα τα υλικά.
Α... στο καλό μου λείπει το μπέικον.Αύριο όμως δεν μου την γλυτώνει.Πρωί-πρωί σούπερ μάρκετ....
Με το μπέικον ανά χείρας δεν έβλεπα την στιγμή να φτάσω στο σπίτι.
Ηθικός αυτουργός η Ζαμπία.Πάντρεψε δύο αγαπημένα μου υλικά.Η γευστική της πρόταση Πράσα με κρέμα γάλακτος. Ζαμπία μου δεν μπορώ να προσπεράσω το μπέικον.Έτσι βάφτησα την συνταγή σου Πράσα με μπέικον.Συγχωρεσέ με είμαι αδύναμος κρίκος.Τα υλικά είναι για 4 μερίδες...το γεγονός ότι φαγώθηκε από 2 άτομα(το ένα είμαι εγώ) σε ένα γεύμα λέει πολλά.

Υλικά
6 πράσα (το άσπρο και το πολύ ανοιχτό πράσινο.)
1 κούπα γάλα
8 φέτες μπέικον κομμένες καρέ
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1κούπα γραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε ψιλές ροδέλες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι  βράζουμε τα πράσα με το γάλα για 15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όσο περιμένουμε τα πράσα κόβουμε το μπέικον και το σωτάρουμε λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις τα πράσα είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα που έμεινε σε ένα μπώλ.Προσθέτουμε τα αυγά την κρέμα γάλακτος ,την μουστάρδα και το 1/3 από το τυρί και τα ανακατέυουμε.
Σε ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει βάζουμε τα πράσα και από πάνω το μπέικον.

Ρίχνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος προσεχτικά να πάει παντού.Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.Προσέχουμε να μην μας αρπάξει από πάνω.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε 3-4 λεπτά και έπειτα (εδώ θα δανειστώ την ακριβής έκφραση της Ζαμπίας)
σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που περιέχουν πράσα.
Ζαμπία μου ευχαριστώ για την άδεια αναδημοσίευσης της συνταγής.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μαρόν γλασέ


Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο θα έλεγα όχι.
Αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαδικασία θα έλεγα ότι είναι χρονοβόρα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει τον κόπο.

Υλικά
1 κιλό κάστανα
700 γρ ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 κουταλιά λεμονιού

Οδηγίες



Παίρνετε 1 κιλό κάστανα, αφαιρείτε την εξωτερική σκληρή φλούδα τους και τα βράζετε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά). 

Στραγγίζετε τα βρασμένα κάστανα, τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν. 

Σε μια κατσαρόλα, βάζετε 700 γρ. ζάχαρη και 1 λίτρο νερό να βράσουν μέχρι να γίνουν σιρόπι. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. 

 Ρίχνετε τα κάστανα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνετε μέσα για μια νύχτα. Την επομένη, τα ξαναβράζετε και τα αφήνετε στο σιρόπι για άλλες 5 ώρες. Κατόπιν, τα βράζετε για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. 
Βγάζετε τα κάστανα από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετείτε προσωρινά σε μια πιατέλα και βράζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα ξανά τα κάστανα και τα αφήνετε για 4 περίπου ώρες. 
Βγάζετε τα κάστανα προσεκτικά από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά και τα τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα σε σειρές μέχρι να στεγνώσουν. 
Όταν στεγνώσουν -μετά δηλαδή από 6 ώρες περίπου-, τα τυλίγετε σε καραμελόχαρτο ή σε αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο. 

Μικρά tips


πηγή:

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Bigos ala mara


Έτσι λέει το έταιρον ήμυσι το κοκκινιστό λάχανο με λουκάνικα  και μπέικον.
Είναι ένα πιάτο που το δοκίμασε στην κεντρική Ευρώπη.
Εγώ το φτιάχνω όμως με τον δικό μου τρόπο.

Υλικά
500-600 γρ λάχανο κομμένο
3 λουκάνικα χωριάτικα(με πράσο) η φρανκφούρτης που είναι και στην κύρια συνταγή.
6-8 φέτες μπέικον καπνιστό
ελαιόλαδο
10- 12 σπόροι κύμινο
αλάτι, πιπέρι
1 ,5 ποτήρι ντοματοχυμός

Οδηγίες
Κόβουμε το λάχανο σε χοντρές λωρίδες.Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό.Ανακατεύουμε ελαφρά και όταν μαραθεί το λάχανο ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα λουκάνικα και το μπέικον.Αφήνουμε 30-40 λεπτά να βράσει το λάχανο σε χαμηλή φωτιά.Αν θέλουμε να είναι πολύ μαλακό το αφήνουμε περισσότερο.Όταν είναι σχεδόν έτοιμο σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ελαφρώς τα λουκάνικα και το μπέικον αφού τα έχουμε κόψει πριν.Τα ρίχνουμε μέσα στο λάχανο χωρίς το λίπος που έχει μέσα στο τηγάνι και τα αφήνουμε άλλα 5-10 λεπτά.

Μικρά tips
Αν θέλουμε τα λουκάνικα και το μπέικον μπορούμε να τα ρίξουμε απευθείας μέσα.Βάζουμε κύμινο στο λάχανο γιατί του δίνει ωραίο άρωμα και δεν προκαλεί μετεωρισμό.Προσέχουμε το φαγητό να μείνει στο τέλος με το λάδι του.