Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Black forest


Δεν θυμάμαι να μου έχει πει ποτέ κανείς.Δεν μου αρέσει η μου είναι αδιάφορη.
Νομίζω ότι είναι το  best seller της ζαχαροπλαστικής.
Θέλοντας να τελειώσει φέτος η χρονιά με μια γλυκειά δημοσίευση επέλεξα να είναι η Black forest.

Υλικά
Για το παντεσπάνι
250 γρ αλεύρι
250 γρ ζάχαρη
7 αυγά
4-5 κουταλιές κακάο.
Για την γέμιση
1 κουτί κομπόστα βύσσινο
4-6 κουταλιές άχνη
2-3 κουταλιές ουίσκι
3-4 κουταλιές γάλα
1 ερμόλ(σαντυγί)
4-5 κουταλιές κακάο

Για το σιρόπι
1/2 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπα νερό 
τον χυμό από την κομπόστα
Για την διακόσμηση
Νιφάδες κουβερτούρας 
γλυκό βύσσινο

Οδηγίες
Εάν θέλουμε ετοιμάζουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα.
Για την συνταγή πατήστε ΕΔΩ
Αφού έχουμε κάνει το παντεσπάνι, βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό από τα βύσσινα κομπόστα και τα αφήνουμε να βράσουν 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
Στο μίξερ βάζουμε το ermol και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη, το γάλα και το ποτό. Αφαιρούμε περίπου το μισό μίγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το άλλο μισό, έχοντας προσθέσει και το κακάο
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι που έχουμε φτιάξει στο τσέρκι.Το σιροπιάζουμε και από πάνω βάζουμε το μισό μίγμα σαντυγής με το κακάο
Έπειτα ρίχνουμε και τα μισά βύσσινα κομπόσταΣυνεχίζουμε την διαδικασία με το δεύτερο παντεσπάνι

Το τρίτο παντεσπάνι αφού το σιροπιάσουμε, βάζουμε την λευκή σαντιγί και στρώνουμε καλά
Επίσης καλύπτουμε και τα πλαϊνάΣτο τέλος ρίχνουμε κατά βούληση την ποσότητα  που εμείς θέλουμε από της νιφάδες της κουβερτούρας και διακοσμούμε με γλυκό βύσσινο.

Μικρά tips
Καλό θα είναι να την ετοιμάζουμε 5-6 ώρες πριν το σερβίρισμα ώστε να δέσουν τα υλικά!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες


Υπέροχοι και ξεχωριστοί!Θέλουν την ώρα τους για να γίνουν αλλά αξίζουν τον κόπο.
Καθαρά χειμωνιάτικο πιάτο.

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο (2 κιλά περίπου)
1 κιλό κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι (προτιμώ το κίτρινο)
1/2 κούπα μαιτανό
αλάτι
πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο

Για την σάλτσα αυγολέμονο4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
ζωμός από το φαγητό
1,5 με 2,5 κούπες νερό χλιαρό(εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε)
χυμό από 1,5- 2 λεμόνια
λίγο αλάτι
 λίγο πιπέρι
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες
Ζεματάμε το λάχανο.Πολλές νοικοκυρές το βάζουν ολόκληρο  άλλες φύλλο- φύλλο.
Το νερό που θα γίνει το ζεμάτισμα θα πρέπει να είναι σε βρασμό και αλατισμένο.
Αφού αφήσουμε να κρυώσει το λάχανο,αφαιρούμε το κοτσάνι και έχουμε ετοιμάσει την γέμιση.
Τυλίγουμε όσο μπορούμε ισομεγεθείς ντολμάδες.Τους βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν  και το λάδι.Βράζουμε για 40-45 λεπτά.

Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε.Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι
.Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το δεύτερο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας..Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά  και προσθέτουμε αρχικά τον ζωμό από το φαγητό και στην συνέχεια το νερό και το λεμόνι.Η πυκνότητα της σάλτσας είναι θέμα υποκειμενικό.Φτιάξτε την όπως σας αρέσει.
Οταν αποκτήσει την υφή που θέλετε προσθέστε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.

Μικρά tips
Μπορούμε τον κιμά να τον πάρουμε μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό.
Αν δεν θέλουμε μπορουμε να ψιλοκόψουμε 10 φέτες μπέικον και να βάλουμε μέσα στην γέμιση.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα Καισαρείας


Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά...
Βασική προυπόθεση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η Βασιλόπιτα.
Την λέω Καισαρείας γιατί είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις αφού η ιστορία την θέλει γεμάτη με "δώρα".
Το εθιμοτυπικό προστάζει ο "κύρης " του σπιτιού να κόβει την βασιλόπιτα αφού την σταυρώσει 3 φορές και να μοιράζει.¨Ένα για τον Χριστό,ένα στην Παναγιά,του Αι Βασίλη,στο σπιτικό.Και συνεχίζει ένα για τον "κύρη"(ευλογάμε τα γένια μας),ένα για την "κυρά" και  με διαδοχική σειρά τα υπόλοιπα μέλη και με την ηλικία.
Ο πατέρας μου έλεγε ένα για τους "χαμένους"εννοώντας τους συγγενείς που δεν είναι εν ζωή,τούς ασθενείς και τέλος τους φτωχούς.



Υλικά
250 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες ζάχαρη
6 αυγά
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 γιαούρτι
1 φαρίνα
2 κουταλάκια μπέικιν
1/2 κούπα ινδική καρύδα
1 κούπα με χοντροκομμένα φουντούκια καρύδια και αμύγδαλα
4-5 κουταλιές  τρούφα η σταγόνες κουβερτούρας
λίγο γαρύφαλλο
λίγο κανέλα
προαιρετικά αποξηραμένα φρούτα

Για γαρνίρισμα
Λίγο γλάσο άχνης(1,5 κούπα άχνη,1 ασπράδι,βανίλια )
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ινδική καρύδα
γκανάς(200γρ κουβερτούρα ,200γρ κρέμα γάλακτος,1 κουταλιά μέλι,ελάχιστό βούτυρο)

Οδηγίες
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν.Προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι.
Συνεχίζουμε με το κονιάκ το πορτοκάλι.

Σε μία λεκάνη έχουμε βάλει όλα τα στερεά υλικά και τα έχουμε ανακατέψει..

Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Σε βουτυρωμένο καλά ταψί ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170-190 βαθμούς για 45-50 λεπτά



Μικρά tips
Χρησιμοποιώ ταψί με τσέρκι.
Περιμένουμε 10-15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.Τοποθετούμε το "φλουρί"αφού το έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο και αναποδογυρίζουμε για να συνεχίσουμε με την διακόσμηση.
 Αντί για την αρχική πρόταση γαρνιρίσματος μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη.
Τέλος φτιάξτε διπλή δόση ειδικά αν έχετε κόσμο.
Χρόνια πολλά, Καλή χρόνια.Υγεία,Αγάπη,Δημιουργικότητα,Συμπόνεια για τους αδύναμους,Ειρήνη!

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με σέλινο

                                                             


Ένα πιάτο που θεωρητικά είναι και γιορτινό.
Παραδοσιακό και χειμωνιάτικο.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό(μπούτι)
1,5 κιλό σέλινο(όχι σέλερι)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2-3 λεμόνια
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ(αν θέλουμε πιο χυλωμένο το ζουμάκι)

Οδηγίες
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας.Σε μιά βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το σωτάρουμε τόσο όσο χρειάζεται να πάρει χρώμα.Προσθέτουμε χλιαρό νερό να το σκεπάσει.Το αφήνουμε να βράσει.Στην συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλινο.το κόβουμε σε μέγεθος "πένας"του ζυμαρικού.Την ρίζα την καθαρίζουμε και την κόβουμε κυβάκια..Ζεματάμε το σέλινο σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά
Οταν το κρέας μαλακώσει ρίχνουμε και το σέλινο μέσα.Αφήνουμε να βράσουν μαζί για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει 10-15 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χριστόψωμο


Τι έθιμο και αυτό!Τόσο γλυκό και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μια διαφορετική εκδοχή.
Εγώ θα μείνω σε  αυτήν που θυμάμαι από τους γονείς μου.
Το ταλέντο μου στο "κέντημα της ζύμης " ανύπαρκτο.Η  χαρά όμως ίδια.
Απλό και εύκολο(ειδικά για όσους έχουν δυο ζεβρά χέρια όπως εγώ)

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
χλιαρό νερό
λίγο γλυκάνισο
αλάτι
1 κουταλιά μέλι
Έξτρα υλικά
κανέλα,γαρύφαλο,σταφίδες η καρύδια

Για την διακόσμηση
Καρύδι ολόκληρο
καρύδια
γαρύφαλλα(καρφιά)

Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε.
Σε μισή κούπα χλιαρό νερό βάζουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στα στέρεα υλικά ανακατεύοντας.Συπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.Σε ένα στρόγγυλο ταψί  βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το ζυμάρι μας (αφού το έχουμε δώσει σχήμα στρογγυλό)
Μια χούφτα αλεύρι ,λίγο νερό και λίγο αλάτι είναι ότι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια ζύμη όπου θα την χρησιμοποιήσουμε να φτιάξουμε την διακόσμηση.

Πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν αριστουργήματα.Όπως είπα στην αρχή έχοντας δύο ζεβρά χέρια κάνω κάτι απλό.
Βρέχουμε με χλιαρό νερό το "καρβέλι " μας και προσθέτουμε την διακόσμηση με το δεύτερο ζυμαράκι ,τα καρύδια ,γαρύφαλλα.Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το χριστόψωμο σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Και του χρόνου με υγεία.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ω...έλατοοοο..


Παραμονή Χριστουγέννων και με τις ευχές μου σας προσφέρω με αγάπη το σοκολατένιο μου δεντράκι!
Χρόνια πολλά,υγεία,αγάπη,συμπόνοια σε ασθενείς και λιγότερο ισχυρούς,φιλία,δημιουργικότητα και μια αγκαλιά σε όσους αγαπάτε!

Υλικά
Λιωμένη κουβερτούρα  400-600 γρ
λαδόκολλα
υπομονή
πολύ ελεύθερο χώρο
Αν έχετε μικρά παιδιά μια κούπα καφέ

Για την διακόσμηση
ινδική καρύδα χρωματισμένη με πράσινο
λευκή κουβερτούρα(λίγη)
άχνη αν θέλουμε αντί λευκής κουβερτούρας.

Οδηγίες
Καθαρίστε πάγκους,τραπέζι και επίπεδες επιφάνειες από ότι έχει επάνω.
Βάλτε τα παιδιά για ύπνο η ας στείλτε τα στην μαμά σας.
Φτιάξτε μια κούπα (μεγάλη κατά προτίμηση )καφέ.
Λιώστε την κουβερτούρα.Στρώστε τις λαδόκολλες και αρχίστε να φτιάχνετε Χ με την κουβερτούρα.

Στην αρχή μεγαλά και πιο μικρά και πιό μικρά.Πιείτε λίγο καφέ όσο περιμένετε.

έχετε λίγη κουβερτούρα χλιαρή.Όταν στερεοποιηθούν τα Χ σας αρχίστε να σχηματίζετε το έλατο.Μην βιαστείτε σιγά σιγά.

Όταν τελειώσετε διακοσμήστε  όπως θέλετε.
Και του χρόνου !

Μικρά tips
Θυμηθείτε αυτό που είπα για τον καφέ και τα παιδιά...εγώ τα είχα δίπλα μου.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Γλυκοκάλαντα


Ηρθαν τα Χριστούνεννα και η Πρωτοχρονιά..
Έτσι λέει το τραγούδι...σχεδόν κάθε χρόνο μαζί με τα λεφτά που δίνω προσφέρω και ένα γλυκοκάλαντο.

Υλικά
υλικά για ένα κείκ που σας αρέσει
γλάσο άχνης
λιωμένη κουβερτούρα 
τρούφα χρωματιστή
και ότι άλλο θέλετε για διακόσμηση

Οδηγίες
Φτιάξτε το κείκ και βάλε το σε μικρά φορμάκια.
Ψήστε το
Μαζί με την διακόσμηση πασπαλίστε και αγάπη.Αν σας πέσει παραπάνω μην τρομάξετε θα γίνουν πεντανόστιμα.
Όταν σας χτυπήσουν την πόρτα για τα κάλαντα μαζί προσφέρετε και χαρτοπετσέτες.Τα μπομπιράκια λερώνονται και οι μανούλες φωνάζουν.

Μικρά tips
Καλού κακού για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς φτιάξτε διπλή δόση.Το νέο θα διαδοθεί.
Καλά Χριστούγεννα!