Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μηλοπιτάκια εξπρές της Αντας


Μούρλια μηλοπιτάκια!Νόστιμα και πραγματικά γρήγορα!
Ευχαριστώ την φίλη μου την Άντα που μου παραχώρησε την συνταγή της!

Υλικά
Για την ζύμη

  • 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι του νερού νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 750 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

    Για την γέμιση
    • 2 μήλα.
    • Το κάθε κομμάτι του μήλου το κόβουμε σε τρία οριζόντια κομμάτια.
    • Δηλαδή το κάθε μήλο μας δίνει 12 κομμάτια.
    • ζάχαρη ( 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε μηλοπιτάκι)
    • κανέλλα.
    • Ζάχαρη άχνη και κανέλλα για πασπάλισμα.

      Οδηγίες
      1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι.
      2. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε σα μικρό πιτάκι στην παλάμη μας, βάζουμε στην άκρη ένα κομμάτι μήλο και πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι ζάχαρη και λίγη κανέλλα.
      3. Το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό  χαρτί.
      4. Ψήνουμε τα μηλοπιτάκια στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
      5. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

        Μικρά tips
        • Καλό θα είναι για να μη γίνουν σκληρά τα μηλοπιτάκια να προσέξουμε λίγο το αλεύρι.
        • Η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη.
        • Επειδή η ζάχαρη άχνη νοτίζει, εγώ τα πασπαλίζω όταν θέλω να τα σερβίρω.
        • Τα μηλοπιτάκια αυτά διατηρούνται σε κουτί μπισκότων ή σε τάπερ μία εβδομάδα.

          Την συνταγή αυτή θα την βρείτε : http://www.mageirikesdiadromes.gr/Μηλοπιτάκια express

Τορτελίνια με σώς φέτας


Εύκολο,γρήγορο,απολαυστικό!

Υλικά
2 πακέτα τορτελίνια της αρεσκείας σας
βούτυρο για τα τορτελίνια
Για την σώς
1 κουταλιά βούτυρο
1/2 φλυτζάνι γάλα
150 γρ φέτα
μυρωδικά της αρεσκείας σας(μαιτανός,δυόσμος,βασιλικός κτλ)


Οδηγίες

Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με την οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την σώς φέτας.
Την διαδικασία θα την βρείτε  ΕΔΩ
Σερβίρουμε τα τορτελίνια με την ζεστή σώς.

Μικρά tips
Αν θέλουμε για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να βάλουμε λίγο ροκφόρ στην σως η και μανούρι.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γίγαντες φούρνου



Μέχρι να πετύχω την γεύση που απογειώνει  άλλαξα πολλές φόρες τα υλικά.Οι προηγούμενες απόπειρες όχι ότι είχαν κάτι, αλλά έκαναν τους γίγαντες "βαρετούς".


Υλικά
500γρ γίγαντες
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 ντομάτες ψιλοκομμένες η 1 κουτί κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
μάραθο

Οδηγίες

Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν 12 ώρες περίπου πριν  την παρασκευή τους.
Αφού μουλιάσουν τους πλένουμε και  τους βάζουμε να βράσουν.Στην χύτρα χρειάζεται 10 λεπτά βρασμού.Σε απλή κατσαρόλα 40-50 λεπτά.Προσέχουμε οι γίγαντες να μην μας λιώσουν.
Αφού βράσουν τους βάζουμε σε ένα ταψί  με το ζουμάκι από τον βρασμό.
Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα μας και τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Μικρά tips
Καλό θα είναι να μην πεταχτεί το νερό έχουμε βράσει τους γίγαντες.Δίνει περισσότερη νοστιμιά.
Επίσης καλό θα είναι να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό μας όταν το βάλουμε στον φούρνο για να μελώσει γρήγορα η σάλτσα του χωρίς να παραψηθούν οι γίγαντες.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτα "αφράτη"


Μία υπέροχη και αφράτη τυρόπιτα!
 Στερεοελλαδίτικηεκδοχή!

Υλικά

§  500 γρ. φύλλο κρούστας
§  500 γρ. φέτα μαλακή
§  4 αυγά
§  2 -2,5 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
§  3 κουταλιές σιμιγδάλι
§  ελαιόλαδο
§  1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες
  • Αρχικά προσπαθούμε να έχουμε όλα τα υλικά συγκεντρωμένα.

  • Σε μια βαθιά κούπα βάζουμε την φέτα λιωμένη με το χέρι.
  • Ρίχνουμε μέσα τα 3 αυγά, το σιμιγδάλι που έχουμε ρίξει μέσα το μισό μπέικιν πάουντερ και το 1 με 1,5 φλιτζάνι γάλα.
  • Το γάλα καλό είναι να το ρίχνουμε σταδιακά
  • Το μίγμα μας πρέπει να είναι ρευστό.
  • Παίρνουμε ένα 30αρι ταψί κατά προτίμηση ορθογώνιο και λαδώνουμε .
  • Βάζουμε το πρώτο φύλλο διπλωμένο στην μέση, ξαναλαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά.
  • Δηλαδή οι στρώσεις να είναι 4 για την βάση.
  • Μετά όπως έχουμε απλωμένα τα φύλλα μας, ρίχνουμε σε κάθε ένα από λίγο μίγμα όπως στην φωτογραφία.

  • Σουρώνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε το ταψί, αυτό θα γίνει σε 3 φύλλα.

  • Στις γωνίες αφού βάλουμε και τα 3 φύλλα, ρίχνουμε από μια κουταλιά μίγμα, ώστε τρώγοντας το κομμάτι αυτό να μην είναι μόνο φύλλο.



  • Έπειτα στρώνουμε ένα φύλλο διπλό πάνω και λαδώνουμε.
  • Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία με τα σουρωμένα φύλλα.
  • Σκεπάζουμε την πίτα μας με άλλα 2 διπλωμένα φύλλα, δηλαδή 4 στρώσεις.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε μέχρι κάτω στον πάτο του ταψιού.

  • Δεν κόβουμε μιας εξαρχής το κομμάτι ,αφήνουμε κάποια μέρη άκοπα.
  • Αφού κόψουμε την πίτα μας, σε μια κούπα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό και το υπόλοιπο μπέικιν τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.




  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στην αρχή να μην αρπάξει πολύ η επιφάνεια λόγω γάλακτος και αυγού και 10 λεπτά προς το τέλος στους 180 βαθμούς
  • Χρόνος ψησίματος είναι περίπου 40-50 λεπτά

Μικρά tips

Περιμένουμε 10 λεπτά πριν την κόψουμε.

  • Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γιουβαρελάκια αυγολέμονο


Μία σούπα γρήγορη και θρεπτική

Υλικά
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο
5-6 κουταλιές της σούπας ρύζι
μαιτανό η άνιθο
1 καρότο μεγάλο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
1 αυγό
Για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
1-2 λεμόνια

Οδηγίες

Τρίβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας.
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός του ελαιολάδου  και τα ζυμώνουμε.
Κάνουμε μικρές μπάλες και τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και νερό εώς ότου να σκεπαστούμε τα γιουβαρελάκια.
Εάν χρειαστεί στην αρχή του βρασμού ξαφρίζουμε το φαγητό μας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουμε για 30 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το φαγητό μας 10 λεπτά  και στην διάρκεια αυτή ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό μας.

Μικρά tips
Για ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό για το πιλάφι γιατί μένει σπυρωτό μέσα στον κιμά.
Βάζουμε καρότο μέσα στην ζύμη γιατί αρχικά προσφέρει βιταμίνες και δίνει ωραία γεύση.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΙΚ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ


Ενα υπέροχο κέικ της φίλης  μου Γιάννας!
Σε ευχαριστώ Γιάννα μου!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
¼ φλ. ζάχαρη
½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¾  φλ. ινδοκάρυδο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
2 αυγά και 2 ασπράδια
1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 απλές βανίλιες
1 φλ. ινδοκάρυδο
¾ φλ.  καρυδόψιχα ψιλοκομένη
1 φλ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες

Χτυπάμε το βούτυρο που έχουμε αφήσει να μαλακώσει πολύ καλά με την ζάχαρη. Ρίχνουμε και το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και την καρύδα και αναμιγνύουμε πολύ καλά το μίγμα μας με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε σε μικρή φόρμα 20 εκ. με στεφάνι, και που έχουμε ντύσει με λαδόκολα και βουτυρώσει, και με την παλάμη μας στρώνουμε το μίγμα. Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας για να μη κολλάει. Ψήνουμε στους 175-180β. (μέτριο φούρνο) για 15- 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα η βάση.
Λίγο πριν ψηθεί η βάση, ετοιμάζουμε την γαρνιτούρα. Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε και το ινδοκάρυδο, την καρυδόψιχα την καστανή ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνουν όλα μια απαλή κρέμα.
Βγάζουμε την βάση από το φούρνο και αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνουμε στη μισοψημένη βάση το μίγμα της γαρνιτούρας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού ένα μαχαίρι και να βγαίνει καθαρή η λάμα.
Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ, ανοίγουμε την φόρμα και πασπαλίζουμε το κέικ με λίγη άχνη και ελάχιστο κακάο και διακοσμούμε με ολόκληρα καρύδια.
Σημ. Η αρχική συνταγή στη γαρνιτούρα έχει 1 και ½ φλ. ζάχαρη που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ, εσάς αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά μπορείτε να την βάλετε. Επίσης τα αυγά είναι 2, αλλά εγώ πρόσθεσα και τα 2 ασπράδια που νομίζω ότι το κάνουν πιο αφράτο το γλυκό. Και εδώ αν θέλετε παραλείπετε τα 2 ασπράδια.

Ψάρι Μπιάνκο της Δάφνης



Μια συνταγή της φίλης μου Δάφνης που όπως λέει και η ίδια μυρίζει Κέρκυρα.
Δοκιμάστε το θα σας αρέσει!Εμάς μας ξετρέλανε!


Υλικά

  • 4-6 φιλέτα από βακαλάο, συναγρίδα ή σφυρίδα -
  • 4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στα δύο -
  • ½  φλ. τσαγιού ελαιόλαδο -
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη -
  • 1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο -
  • ¾ φλ. τσαγιού κρασί λευκό ξηρό -
  • Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού -
  • 3-4 πατάτες σε φέτες μέτριες -
  • Αλατοπίπερο -
Οδηγίες

Σοτάρω σε πλατύ σκεύος το σκόρδο ελαφρά στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτω και τις πατάτες, σοτάρω μαζί 3 λεπτά ακόμη και σβήνω με το κρασί.
Αφού εξατμιστεί το κρασί, τοποθετώ πάνω τα φιλέτα του ψαριού, βάζω αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζω με την ρίγανη και το δενδρολίβανο, σκεπάζω το σκεύος και μαγειρεύω πάντα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες μας, ελέγχοντας αν χρειάζεται νερό.
Αφού το φαγητό μας είναι έτοιμο και έχει μείνει με το λάδι του, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και δεν ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το σκεύος μας.
Το αφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να «μελώσει» η σάλτσα του.

Μικρά tips
Αν δεν πάρετε ψάρι έτοιμο φιλέτο  κάντε το φιλέτο εσείς.Για ευκολία στο καθάρισμα και το  φιλετάρισμα φροντίστε το ψάρι να είναι ελαφρώς παγωμένο Βάλτε το για μισή ώρα στην κατάψυξη.Η διαδίκασία γίνεται παιχνίδι.


                                                          Πατήστε στην εικόνα