Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Παντεσπάνι σοκολάτας





Το πιο γρήγορο, εύκολο και νόστιμο παντεσπάνι που έχω φτιάξει ποτέ !!!




Υλικά

§  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
§  250 γρ. ζάχαρη
§  7 αυγά
§  4-5 κουταλιές κακάο

Οδηγίες
1.     Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά ολόκληρα με την ζάχαρη και τα αναδεύουμε για 5-10 λεπτά ή έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει το μίγμα.
2.     Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με το κακάο και το έχουμε κοσκινίσει ώστε να είναι "αεράτο"
3.     Παίρνουμε το μίγμα μας και με μια σπάτουλα ανακατεύοντας ελαφρώς, προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι με το κακάο.
4.     Έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα του φούρνου.
5.     Βάζουμε το μισό περίπου μίγμα και το απλώνουμε μέχρι να έχει πάχος ένα εκατοστό
6.     Με μια λαδόκολλα σκεπάζουμε το μίγμα και το πιέζουμε ελαφρώς να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια και να μην μας καεί στο ψήσιμο
7.     Επαναλαμβάνουμε το ίδιο σε δεύτερη λαμαρίνα.
8.     Εάν θέλουμε μπορούμε να το ψήσουμε σταδιακά και σε φόρμα στρογγυλή με τσέρκι.
9.     Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 10-12 στους 170-180 βαθμούς.


Πατήστε πάνω στην εικόνα




      Μικρά  tips

§  Μπορούμε να το ετοιμάσουμε εάν θέλουμε να φτιάξουμε τούρτα και από την προηγούμενη μέρα
§  Προσέχουμε πολύ την πρώτη φάση δημιουργίας του
§  Είναι σημαντικό να βγάζει φουσκάλες το μίγμα αυγού και ζάχαρης

Πρασόπιτα



Αγαπημένη πίτα με πράσα,φέτα και σπιτική σφολιάτα!

Υλικά
500γρ σφολιάτα  η
Σπιτική σφολιάτα ,η συνταγή είναι ΕΔΩ
8-10 πράσα
300 γρ φέτα(πικάντικη αν είναι εφικτό)
2 αυγά
πιπέρι
άνιθο η μάραθο
ελαιόλαδο


Οδηγίες
Έχουμε βγάλει από το ψυγείο την σφολιάτα μας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα.Κόβουμε σε ροδέλες όχι πολύ λεπτές.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς τα πράσα μας.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.Ωστόσο λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας.
Μέσα στα πράσα ρίχνουμε την φέτα την οποία πρώτα έχουμε θριματίσει με τα χέρια μας.
Χτυπάμε το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο και το προσθέτουμε στο μίγμα .
Αρωματίζουμε το μίγμα μας.Έπειτα το ρίχνουμε στο ταψί και βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω.
Στρώνουμε όμορφα την πίτα μας και στην συνέχεια την χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε φυλάξει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 40-45 περίπου.

Μικρά tips
Όταν ψηθεί η πίτα μας  αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει και να απορροφήσει τα ζουμιά της.
Αν δούμε ότι τα πράσα βγάζουν πολύ ζουμί μπορούμε να ρίξουμε 2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι χονδρό μέσα στο μίγμα της γέμισης.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Φασολάδα

  

  Όταν ήμουν μικρή και ρωτούσαμε την μαμά τι φαγητό έχουμε, ο μπαμπάς βιαστικά και με διάθεση έλεγε:
"φασολάδα τρομερή" το φαί των Ελλήνων.

Υλικά
500γρ.φασόλια
1 κρεμμύδι μεγάλο
2-3 καρότα
4-5 κλωνάρια σέλινο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
αλάτι,πιπέρι
Προαιρετικά:
1 πράσο
1 καυτερή πιπεριά

Οδηγίες
Βάζουμε τα φασόλια 12 ώρες πριν σε μία λεκάνη με νερό να μουλίασουν.
Έπειτα ρίχνουμε το νερό τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με 7-8 ποτήρια νερό.
Αν έχουμε χύτρα τα βράζουμε 10 λεπτά.Σε διαφορετική περίπτωση περίπου 30-40λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας αφού τα έχουμε ψιλοκόψει.
Με χύτρα θέλουμε περίπου 5-7 λεπτά βρασμού.Σε απλή κατσαρόλα άλλα 40 περίπου λεπτά η εως ότου βράσουν.

Μικρά tips
Κάποιοι προτιμούν την φασολάδα πηχτή και όχι ζουμερή.Τότε αφήνουμε μέχρι να πήξει.
Συνήθως οι λάτρεις αυτού του φαγητού λένε οτι την επόμενη μέρα είναι καλύτερη.
Αν σας περισσέψει πολύ δεν χρειάζεται να την πετάξετε.Αποθηκεύεται σε μπώλ καλά κλειστό στην κατάψυξη.
Μπορείτε να βάλετε λίγη καυτερή μουστάρδα μέσα στο πιάτο και να την ανακατέψετε.
Αν θέλετε προσθέστε και λίγο δυόσμο,μοσχοβολάει ο τόπος.
Τέλος συνοδεύουμε με ελιές,παστό και διάφορα τουρσιά.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σφολιάτα σπιτική


Μια σφολιάτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επαγγελματικές !


Υλικά
§  500 γρ.αλεύρι
§  200 γρ. βούτυρο
§  200 γρ. νερό
§  1 1/2 κουταλάκι αλάτι
§  200 γρ. βούτυρο για το άνοιγμα του φύλλου

Οδηγίες
1.     Βάζουμε στο μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το βούτυρο που είναι  σε θερμοκρασία δωματίου, το νερό και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια ζύμη
2.     Έπειτα αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3.     Αφού περάσει η μισή ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο  και ανοίγουμε ένα φύλλο.
4.     Τοποθετούμε το κρύο βούτυρο επάνω, ανοίγοντάς το με πλάστη.
5.     Τυλίγουμε το φύλλο μας στα τρία και συνεχίζουμε το άνοιγμα
6.     Έπειτα βάζουμε το φύλλο στο ψυγείο για μισή με μία ώρα περίπου.
7.     Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία  άλλες 3-4 φορές, βάζοντας το φύλλο κάθε φορά στο ψυγείο για μισή ώρα.
8.     Πριν την τελική  επεξεργασία και άνοιγμα του φύλλου για οποιαδήποτε χρήση το έχουμε στο ψυγείο.
9.     Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη
10.  Για να ανοίξουμε το φύλλο, αλευρώνουμε και την επιφάνεια  αλλά και το φύλλο
11.  Έχουμε το φύλλο μας έτοιμο για να φτιάξουμε την πίτα μας.


                                                       Πατήστε πάνω στην εικόνα
Μικρά tips
§  Όταν βάλουμε το φύλλο στο ταψί μας,  καλό είναι να δημιουργήσουμε τρύπες με ένα πιρούνι.
§  Η ποσότητα των υλικών είναι για τέσσερα φύλλα εμπορίου.
§  Είναι για αλμυρές και γλυκές πίτες
§  Αν υπάρξει δυσκολία στο άνοιγμα τοποθετούμε το φύλλο στο ψυγείο για λίγη ώρα
§  Τέλος μπορούμε να διατηρήσουμε το υπόλοιπο για μια εβδομάδα στο ψυγείο σε μορφή μπάλας τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη, ή ανοιγμένο φύλλο στην κατάψυξη
§  Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου
§  Αν μπορέσουμε και βρούμε ειδική μαργαρίνη για σφολιάτα θα γίνει ακόμη καλύτερη η σφολιάτα μας.


Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Λεμονάτο μοσχάρι


Και ποίος δεν έχει φάει στο κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας αυτό το πιάτο.
Απλό και αγαπημένο!

Υλικά
1500γρ μοσχάρι(κατά προτίμηση νουά κομμένο φέτες)
10 κόκκοι μπαχάρι
10 κόκκοι πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό από ένα λεμόνι
ξύσμα  λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό

Οδηγίες
Σε μία μεγάλη και αν είναι δυνατόν ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί(όχι να κάψει).
Βάζουμε μέσα το μπαχάρι,το πιπέρι το σκόρδο.Αφήνουμε ένα λεπτό περίπου να αφήσουν το άρωμα τους και βάζουμε το κρέας μέσα και σωτάρουμε.Προσθέτουμε το κρασί και μόλις πάρει βράση βάζουμε και το ξύσμα μαζί με τον χυμό λεμονιού.
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 1,5 ώρα.
Δοκιμάζουμε εάν έβρασε το κρέας και αναλόγως προσθέτουμε νερό και το αλάτι μας πλέον.

Σερβίρουμε με μακαρόνια χοντρά,πιλάφι,πατάτες τηγανιτές.


Μικρά tips

Στην περίπτωση που το κρέας έχει βράσει και το ζουμί μας είναι πολύ και υδαρό,αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας.

Αχλάδια με σαφράν


Το αχλάδι όπως δεν το φάγατε ποτέ!Υπέροχο,γκουρμέ  επιδόρπιο και το σιρόπι του γίνεται δροσιστικό ποτό!


Υλικά


1 / 2 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
4-5 φλούδες τζίντζερ.
12 μεγάλα αχλάδια
300 γρ. ζάχαρη
2 1 / 2 φλιτζάνι νερό
1 ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα αχλάδια μας προσπαθώντας να κρατήσουμε το κοτσάνι επάνω.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από τα αχλάδια. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι μας βάζουμε τα αχλάδια και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να βράσουν βλέποντας τα τακτικά ώστε να μην λιώσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε γυάλινο κατά προτίμηση σκεύος στο ψυγείο.
Μικρά tips

Σερβίρετε κρύο σαν επιδόρπιο.
Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύρευστο.
Μπορούμε να προσφέρουμε το σιρόπι και σαν απεριτίφ σκέτο η σαν κοκτέηλ ανάμεικτο με σαμπάνια.

Δοσο...λογίες


Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε ρίξει λίγο αλάτι η πολύ πιπέρι στο κρέα που ετοιμάσαμε για το ψήσιμο στα κάρβουνα.
Πριν πολλά χρόνια κάποια φίλη και πολύ έμπειρη μου είπε ένα μυστικό!
1+2+3.....
Δεν κατάλαβα αμέσως.
Η δοσολογία για είναι πετυχημένα τα ψητά μας είναι:
Σε ένα βαζάκι βάζουμε
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
3 κουταλιές αλάτι.
Μέχρι σήμερα η δοσολογία αυτη ειναι αλάνθαστη.Ετοιμάστε το μίγμα αυτό και αποθηκεύστε το.